Supermarkt basilicum stekken

De meesten onder ons kennen het wel: je hebt supermarkt basilicum gekocht en binnen hooguit twee weken is het plantje dood. Zonde als je het mij vraagt. Ik ben gek op salade caprese, dus die korte levensduur was voor mij geen optie. Ik ging basilicum stekken en dat liep als een trein. Lees hieronder hoe ik dat deed.

Hoe kan ik basilicum stekken?

Je kunt basilicum stekken op water. Daarvoor heb je maar een paar dingen nodig: een paar kleine flesjes, wat water, zon, warmte en natuurlijk een basilicumplant 🙂 Ik heb voor jou een handig stappenplan gemaakt waarmee basilicum vermeerderen echt een fluitje van een cent wordt. Extra leuk: iedereen kan het. Ook leuk om te moestuinieren met kinderen.

Stappenplan om basilicum te vermeerderen:

  • Neem je grote supermarkt basilicum en een schone schaar die je eventueel hebt ontsmet. Zorg ervoor dat je ook wat kleine drinkflesjes bij de hand hebt. Het best geschikt zijn kleine, transparante flesjes. Hierin kun je de wortelgroei van de basilicum plant extra goed observeren. Maar je kunt ook lege bierflesjes nemen.
  • Haal circa 10 centimeter lange stengels van de moederplant. Hiervoor gebruik je de schaar.
  • Vul de kleine flesjes voor driekwart met lauwwarm water. Zet in elk flesje één stengel basilicum. Let op: Zorg ervoor dat enkel de stengel zich in het water bevindt. Er mogen geen blaadjes in het water hangen. Als dit toch het geval mocht zijn, knip je de blaadjes af. Bovenaan laat je de blaadjes gewoon staan.
  • Ververs het water als je ziet dat dit troebel begint te worden.
  • Na enkele weken zie je langzaamaan worteltjes aan de basilicumstengels verschijnen. Als de worteltjes zo’n 2 centimeter lang zijn, kun je de basilicum uitplanten.
Basilicum met wortels
De wortels van de basilicum zijn nu lang genoeg en hij kan nu worden uitgeplant.
  • De basilicum plant je het best in wat potgrond. Neem hiervoor een pot die groot genoeg is. De pot moet aan de onderkant niet volledig dicht zijn. Lees: basilicum houdt helemaal niet van natte voeten.
  • Je mag gerust meerdere stengels in één pot planten, maar zorg wel voor voldoende afstand tussen de verschillende basilicum plantjes.
  • Geef je basilicum plantjes regelmatig water. Het liefst water op de aarde gieten en op deze manier indirect bevochtigen. Ik voel zelf elke dag met mijn moestuinvinger of de aarde nog licht vochtig is. Is dit niet het geval? Dan geef ik een beetje water. Let er goed op dat je zeker niet te veel water geeft, want dan kan de basilicum gaan rotten.

Thaise basilicum stekken

Er bestaan diverse soorten basilicum. Denk bijvoorbeeld maar aan Thaise basilicum. Het is goed om te weten dat je deze basilicumsoort ook op de bovenstaande manier kunt vermeerderen. Heel handig, want Thaise basilicum is vaak redelijk prijzig. En deze soort is niet in elke supermarkt verkrijgbaar. Thaise basilicum stekken, is dus zeker de moeite waard.

Verzorgen van je basilicum stekjes

Water en warmte/licht zijn een must voor je basilicum stekken. Basilicum kan trouwens niet tegen de vorst! Plant je stekjes in de winter dus zeker niet buiten uit. Heb jij een basilicum plant die buiten in de volle grond staat? Probeer dan je basilicum te stekken en laat de stekjes binnen overwinteren. Wil je nog meer over basilicum lezen? Bekijk dan ook mijn artikel over basilicum zaaien in je eigen moestuin.