Basilicum zaaien

Basilicum is altijd zo heerlijk aromatisch. Het koningskruid, zoals basilicum ook wel wordt genoemd, geeft elk mediterraans gerecht een echte boost. Voor mij stond het al snel vast: ik wilde mijn eigen basilicum zaaien en kweken. Ik stopte enkele basilicum zaden in potjes, aarde erop en toen was het afwachten geblazen. Al snel begon de basilicum te kiemen. Toen mijn basilicumplantjes steeds groter werden, ging ik ook basilicum stekken.

Wil jij ook basilicum kweken, maar weet je niet zo goed hoe je dat het best kunt doen? Lees dan vooral verder. Ik heb voor jou een uitgebreid stappenplan opgesteld, zodat jij precies kunt lezen hoe je veel aromatische basilicum kunt oogsten.

Basilicum zaaien en kweken
Zelf gezaaide basilicum

De thema’s in dit artikel:

  • Basilicum zaaien en kweken: stappenplan
  • Stap 1: basilicum uitzaaien
  • Stap 2: ontkiemde basilicum verzorgen
  • Stap 3: zaailingen verpotten of buiten planten
  • Stap 4: basilicum verzorgen
  • Stap 5: basilicum snoeien
  • Stap 6: basilicum oogsten
  • Basilicum bloemen
  • FAQ

Basilicum zaaien en kweken: stappenplan

Basilicum zaaien is niet moeilijk, maar je moet wel weten waar je op moet letten. Met het onderstaande stappenplan geef ik je een handleiding waarmee jij met succes basilicum kunt kweken in je tuin. Het plan bestaat uit zes stappen:

1. Basilicum uitzaaien

Basilicum zaden zijn zwart en klein. Bij het uitzaaien stop je de zaadjes in een potje. Vervolgens bedek je ze met ongeveer 1 cm aarde. Druk de aarde niet al te veel aan! Opmerkelijk is dat het kiemen snel verloopt. De kiemtijd is hoogstens 1 week. Voorwaarde is wel dat de temperatuur hoog genoeg is. Denk aan cira 20-22 graden. Let er ook goed op of de aarde steeds vochtig is. Is dit niet het geval? Dan is het tijd om wat lauwwarm water op de grond te gieten.

Mijn tip: Hou het best een plantafstand van circa 20 cm aan. Als de planten te dicht bij elkaar staan, kunnen ze zich niet voldoende ontwikkelen. Dan blijven ze klein. Wanneer je dit kruid kunt zaaien? Basilicum kun je zaaien in maart, april of mei.

Twijfel je welke potgrond je het best kunt nemen om basilicum te kweken? Onderstaande potgrond is een uitstekende keuze voor aromatische basilicum. De grond bevat een organische meststof, dus ideaal voor kruiden:

2. Ontkiemde basilicum verzorgen

Zet de basilicum zaailingen op een half zonnige plaats, uit de wind. Geef elke dag lauwwarm water.

3. Zaailingen verpotten of buiten planten

Basilicum mag niet voor de ijsheiligen buiten worden geplant. Let trouwens op voor slakken, want die zijn dol op basilicum en kunnen de plantjes echt helemaal opeten. Is het midden mei? Dan kun je op zich ook direct buiten je basilicum zaaien in de volle grond.

4. Basilicum verzorgen

De basilicum plant staat graag op een zonnige plaats, maar niet in de volle zon. Zorg ervoor dat de plantjes uit de wind staan.

5. Basilicum snoeien

Dit gebeurt in feite automatisch door de basilicum te oogsten. Hoe je het kruid kunt snoeien oftewel oogsten? Door de toppen van de scheuten te verwijderen. Let erop dat je voorzichtig te werk, want de blaadjes kunnen snel kneuzen. Dit gaat ten koste van het aroma.

6. Basilicum oogsten

Zorg ervoor dat je de basilicumblaadjes net voor gebruik oogst. Dan zijn ze nog heerlijk aromatisch. Als je de basilicum te vroeg oogst, heb je kans dat de blaadjes snel slap worden. Hoe je basilicum het best kunt oogsten? Door de kop van de takken weg te halen. Zo krijgt het basilicumplantje nieuwe zijtakken en loopt hij dus weer uit. Gebruik hiervoor een schaar of een scherp mesje. Oogst zeker niet de onderste bladeren, want die heeft de basilicumplant zelf nodig voor de fotosynthese. Als je de toppen oogst, zul je zien dat de plant wat breder wordt en bossiger. De basilicumplant moet minstens 15 cm groot zijn, voordat je überhaupt kunt beginnen met oogsten. De oogstperiode loopt tot aan de vorst.

Basilicum bloemen

Net zoals bloemen van bijvoorbeeld komkommerkruid kun je ook basilicum bloemen gewoon eten. Het zijn witte bloemetjes. Je kunt ze ook laten verwelken en verdrogen. Je zult dan zien dat er zaden in de verdroogde bloemetjes zitten. De zaden kun je laten drogen. Een andere mogelijkheid: je kunt er ook voor kiezen om de bloesem af te knippen, zodat de plant meer energie kan stoppen in de aanmaak van basilicumblaadjes. De blaadjes zijn in elk geval veel aromatischer als je de bloemetjes verwijdert.

Kopje basilicum thee
Genieten van een kopje thee met basilicum en schijfjes sinaasappel
Hoe kom ik aan basilicum zaden?

Je kunt op verschillende manieren aan basilicum zaden komen. In een tuincentrum kun je basilicum zaden kopen. Maar je kunt je basilicum zaadjes ook zelf oogsten. Hoe je dat doet? Wacht het moment af waarop de witte bloemetjes van je basilicumplant verwelken en verdrogen. Je kunt de basilicumzaden nu oogsten. Je moet de zaden wel nog even goed laten drogen, voordat je ze op een droge en donkere plaats bewaart.

Kan basilicum zaaien ook binnen?

Ja, in het voorjaar kun je basilicum binnen zaaien. Je doet dit het best in zaaipotjes bij een temperatuur van 20-22 graden. Zet de potjes op een lichte plek, bijvoorbeeld op de vensterbank. Handig weetje: basilicum is een echte lichtkiemer.

Kan ik direct buiten basilicum zaaien in de volle grond?

Als de ijsheiligen voorbij zijn, is het mogelijk om basilicum meteen buiten in de volle grond te zaaien. Je moet er zeker van kunnen zijn dat er geen vorst meer valt. Basilicum is niet winterhard en kan dus niet tegen vorst.

Welke standplaats is voor basilicum het best?

Voor basilicum is een zonnige plaats het best geschikt. Maar volle zon is een beetje te veel van het goede. Zorg er in elk geval voor dat de basilicumplant uit de wind staat.

Welke soorten basilicum zijn er?

Er zijn verschillende soorten basilicum, bijvoorbeeld:
• Basilicum Genovese. Dit is de soort basilicum die vrijwel iedereen kent. Het is de typisch Italiaanse variant
• Griekse basilicum. Deze is doorgaans wat kleiner is dan de Genovese basilicum
• Kaneelbasilicum die, zoals de naam al zegt, een beetje naar kaneel smaakt
• Thaise basilicum met een anijsachtige smaak
• Citroen basilicum met een sterk citroenachtig aroma. Dit ras groeit snel
• Naast groene basilicum is er ook rode basilicum. De rode variant heeft een sterkere smaak


Is basilicum winterhard?

Nee, basilicum is niet winterhard. Hou hier rekening mee als je basilicum gaat zaaien. Je moet je basilicumplant goed beschermen tegen de vorst.