Laurier stekken en vermeerderen
Mijn tante heeft een grote laurierstruik in haar tuin. Je weet wel, zo eentje met laurierbladeren die je in gerechten kunt verwerken. Keukenlaurier dus. Toen ze vroeg of ik ook zo’n aromatische struik in mijn moestuin zou willen, hoefde ik niet lang na te denken. Het plan was snel gesmeed: ik ging laurier stekken bij mijn tante. Lees hieronder hoe ik dat deed.
Hoe kan ik laurier stekken?
Laurier vermeerderen kan door stekken te nemen van de moederplant. Ik heb voor jou een stappenplan gemaakt waarmee je makkelijk laurier kunt stekken:
- Haal stekken van de hoofdtak van de moederplant. De stekken moeten zo’n 10-15 cm lang zijn. Neem het best meerdere stekken, voor het geval niet alle stekken wortels aan zullen maken. Ga voor hielstekken, dit zijn stekken waar nog een stukje bast van de hoofdtak aanzit.
- Per stek laat je bovenaan zo’n 3 bladeren staan. De rest van de bladeren kun je van de stek verwijderen. Alle energie van de plant gaat nu naar deze 3 bladeren en de laurierstek zou zo niet uit kunnen drogen.
- Het snijvlak, het gedeelte waar de stek van de moederplant is gesneden, doop je even in wat stekpoeder. Stekpoeder gaat de vorming van schimmels tegen en stimuleert de groei van de wortels. Maar gebruik dit poeder met mate. En lees natuurlijk ook de productverpakking goed door, voordat he het stekpoeder gebruikt.
- Nadat je het stekpoeder op de wortels hebt gedaan, plant je de stekken in zaai- en stekgrond. Deze grond heeft een fijne structuur.
- Zet de stekken binnen op een warme, vochtige plek. Een minimale temperatuur van 20 graden Celsius is een must. Zorg ervoor dat de stekken zo’n 6-8 uur zonlicht hebben per dag. En daarmee wordt indirect zonlicht bedoeld. Tip van Moestuinvingers: “Direct zonlicht moet je echt vermijden bij laurier stekjes. Dat is heel belangrijk!”
- Geef de stekken regelmatig water, maar natuurlijk nooit te veel. Na enkele weken tijd gaan de laurier stekken nieuwe wortels aanmaken. Normaalgezien duurt dit proces zo’n 3-4 weken. Daarna kun je de stekken elk apart in een pot zetten.
- Na de ijsheiligen kun je de stekken in hun pot buiten zetten. Als je de stekken op een milde dag ook eerder buiten wilt zetten, kan dat. Maar let er wel op dat je de laurier stekken bij kouder weer en kans op nachtvorst in elk geval binnen zet.
Laurier stekken via de wortels
Een andere manier is om de wortels van de volgroeide laurier plant te stekken. Je zorgt er hierbij voor dat de wortels van de moederplant gedeeltelijk vrij zijn van aarde. Zo kun je ze goed zien. Vervolgens snij je de wortel van de laurierplant door. Zo kun je de stek van de grote laurierplant afhalen. Nu is het belangrijk om de wortels van de grote moederplant die je niet hebt weggesneden weer onder de aarde te verstoppen. Je stek kun je in potgrond planten. Water geven is uiteraard belangrijk. Zet je stek eerst binnen in een lichte, warme ruimte (minstens 20 graden Celsius) zonder directe zonnestralen. Vanaf half mei, na de ijsheiligen, kun je de plant buiten zetten. Hij is nu gek op volle zon.”
Hoe snel groeit een laurier stek?
Je zult zien dat een laurier stek na zo’n 3 tot 4 weken nieuwe wortels heeft aangemaakt. Hij staat dan ook steviger in de grond.
Moet ik laurier stekken met stekpoeder?
Het is verstandig om stekpoeder te gebruiken voor je laurier stekken. Maar de meningen hierover zijn verdeeld.
Hoe maak ik stekpoeder?
Je kunt het stekpoeder voor de laurier ook zelf maken. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld wilgenwater gebruiken. Meer informatie over zelf stekpoeder maken vind je hier.
Kan ik stekken in de zomer?
Laurier kun je het best stekken in de late zomer of in de herfst.
Wanneer kan ik laurier stekken?
De maand september is ideaal om laurier te stekken.
Waarom laurier stekken?
- Het is een makkelijke manier om laurier te vermeerderen.
- Van een laurierplant kun je laurierbladeren gebruiken voor bijvoorbeeld stoofpotten. Ook laurier thee is een aanrader. Ik vind zelf verse laurier lekkerder dan de gedroogde versie die je in de supermarkt vindt.
- Door je eigen laurier te stekken, beschik je op termijn over meer laurierplanten en dus ook over meer laurierbladeren. Je bent een stapje dichterbij een zelfvoorzienend leven. Laurier is een aromatisch kruid dat je niet mag eten. Je laat het kruid echt meestoven of meekoken en verwijdert dit voor het eten. Net als laurier stekken, kun je ook andere kruiden vermeerderen. Denk bijvoorbeeld meer aan zelf gezaaide basilicum stekken.