Gemberplant: je eigen gember kweken

Gemberthee vind ik heel erg lekker. En het is nog gezond ook! Toen ik een stuk gember in de biologische supermarkt kocht, wilde ik het wel eens proberen: gember planten. Zelf een gemberplant kweken is niet moeilijk, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. En toegegeven, ons koude kikkerlandje is soms wat te koud voor deze wortel. Maar met de juiste zorg, lukt het gewoon. Lees in dit artikel alle tips & tricks, zodat jij in de toekomst ook je eigen gember kunt oogsten. En op een grote gemberplant en een succesvolle oogst mag je best een beetje trots zijn!

Zelf gember kweken in Nederland: alle stappen

  1. Koop een dik stuk onbespoten gember. Het best kies je een stuk met vele knoppen. Let hier al op in de supermarkt! Uit de knoppen kunnen later scheuten ontstaan.
Gember met knoppen
Een stuk gember met knoppen waaruit later scheuten zullen komen
  1. Breek de gember in stukken van zo’n 3 tot 4 cm. Zorg ervoor dat elk stuk een knop bevat. Je bent nu je gember aan het stekken.
  2. Leg de stukken gember in een schaal met water die je op de verwarming zet. Hou de schaal in het oog, want het water zal verdampen. Als dat het geval is, moet je natuurlijk meteen bijvullen.
  3. Na verloop van tijd zul je zien dat er aan de knoppen van de gemberwortel scheuten komen. Dit is normaalgezien het geval na zo’n 5 tot 6 weken.
  4. Als de scheuten goed te zien zijn, kun je de stukken gemberwortel planten in een pot. Gebruik hier potgrond voor. Tip: Gember plant je het best niet te diep! Zorg ervoor dat de knoppen naar boven wijzen als je aan het planten bent. Geef je gember ook meteen wat water na het planten.
  5. Zet je gemberplant op een geschikte plaats. De ideale plek is warm (24 tot 29 graden Celsius), beschut en heeft een hoge luchtvochtigheid. Indirect zonlicht is het best. Heel belangrijk: de gemberplant mag zeker niet blootstaan aan vorst! Als het buiten te fris is, zet je de gember natuurlijk binnen. Zorg binnen voor een temperatuur die het midden houdt tussen 18 en 24 graden Celsius. Als je een kas hebt, is dat natuurlijk ideaal!
  6. Gember houdt van water, maar geef zeker niet te veel om rotten te voorkomen. Het best voel je even in de aarde om te peilen of deze vochtig is of droog. Bij uitdroging moet je de gemberplant natuurlijk water geven.
  7. Geniet van de mooie gemberplant. Hij krijgt geen bloemen in ons koude kikkerlandje. Een bloeiende gemberplant ga je dus niet zien. Maar de bladeren op zich bevallen mij ook heel goed.
  8. Zo’n 9 maanden later zul jij je zelf gekweekte gember kunnen oogsten. De bladeren zullen verwelken en dan is het tijd voor de oogst!

Hoe gember oogsten van je eigen gemberplant?

Graaf de gemberwortels uit. Je ijverige moestuinvingers doen hier het werk! Snijd resterende groene stengels aan de bovenzijde weg. Schrik niet: Je gember is geel-roze. En ja, dit is heel normaal! Na verloop van tijd zal je gember verkleuren en een bruinachtige kleur krijgen. Dit is de kleur die we kennen van gember uit de supermarkt.