Radijs zaaien en kweken
![Radijs zaaien en kweken](https://moestuinvingers.nl/wp-content/uploads/2022/09/radijs-scaled.jpg)
Mijn neef is gek op radijsjes. Maar hij had eigenlijk geen idee hoe hij zelf radijzen kon kweken. Na enige mislukte pogingen met radijs zaaien (de radijsjes werden niet dik), was hij blij dat ik met tips kwam. En ja… hij had het jaar daarop een grote radijzenoogst, want eigenlijk zijn radijzen vrij simpel te kweken. Ook ideaal voor beginnende moestuiniers. Lees snel verder en ontdek alle tips & tricks om zelf succesvol radijsjes te zaaien, kweken en oogsten.
Hoe radijs zaaien?
Hieronder zie je het volledige stappenplan om radijs te zaaien. Hiermee kun jij je goed voorbereiden op het radijs kweken in je eigen moestuin:
Stap 1: Zodra je radijs zaden in huis hebt, kun je vanaf half maart starten met radijs zaaien in de volle grond. De zaaiperiode loopt door tot en met augustus.
Stap 2: Maak een ondiepe gleuf in de volle grond en stop de radijs zaden erin. 0,5 tot 1 cm diep volstaat.
Stap 3: Zaai niet te dicht op elkaar. Probeer een afstand van 10 cm aan te houden, zodat de radijzen genoeg ruimte hebben om knollen te ontwikkelen.
Stap 4: Na ongeveer 5 dagen zul je zien dat je radijzen al gaan kiemen!
Stap 5: Zorg steeds voor voldoende water op regelmatige basis (niet te veel, maar natuurlijk ook niet te weinig). Het is belangrijk om water te geven tot aan de oogst.
Tip van Moestuinvingers: Radijs zaaien in pot kan, maar stop er niet te veel radijs zaden in. Radijzen hoef je niet voor te zaaien. Sterker nog, verspenen heeft een negatieve invloed op de groei.
FAQ – radijs zaaien
Waarom worden mijn radijzen niet dik?
Er zijn verschillende denkbare redenen waarom je radijzen niet dik worden of waarom je radijzen oogst gewoon mislukt:
- Je hebt de foute soort radijzen gezaaid. Wil je radijzen in de volle grond gaan zaaien? Dan is het verstandig om geen radijs zaden voor kasteelt te kopen. Let hierop als je naar de winkel gaat of online je zaden bestelt.
- Je hebt de radijzen verplant. Radijzen nemen het je niet in dank af als je ze gaat ‘verhuizen’. Ga ze dus zeker niet niet verspenen.
- Je hebt de radijzen te dicht op elkaar gezaaid. In dit geval kunnen de knollen zich niet goed genoeg ontwikkelen. Het resultaat is dat je radijzen niet kunnen groeien.
- De grond heeft niet voldoende kalium. De ideale grond voor radijsjes is humusachtig, kaliumrijk en vochtig.
- Er zit te veel stikstof in de grond. Dit heeft een negatieve invloed op de knolvorming, maar wel een positief effect op de bladvorming. Gebruik je potgrond? Kijk dan goed naar de NPK waarden die op de zak vermeld staan (N = stikstof; P = fosfor; K = kalium).
- Je hebt niet aan wisselteelt gedaan. Heb je vorig jaar op een bepaalde plaats in je moestuin radijzen gezaaid? Kies dan nu voor een andere plek.
- De grond bevat té veel voedingsstoffen. Extra bemesting is overbodig als je radijsjes wilt kweken.
- Te droog. Als het te droog is, kunnen de knollen gaan barsten. Wil je dit voorkomen? Geef dan regelmatig voldoende water. Als de grond te droog is, worden de radijsjes trouwens ook extra pittig.
- Te warm. Warmte zorgt vooral voor veel loofvorming, maar weinig knolvorming. Hartje zomer is niet de allerbeste periode om radijsjes te zaaien. Ideaal is bijvoorbeeld de lente als het nog wat frisser is.
- De radijs plant kan last hebben van natuurlijke vijanden. Denk bijvoorbeeld aan slakken, bladluizen en koolwitjes.
Welke soorten radijzen zijn er?
Er bestaan verschillende soorten radijsjes. In de supermarkt zien we standaard de ronde, rode radijzen. Maar er bestaan nog veel meer soorten:
Ronde, witte radijs. Deze is wat zoeter dan de rode variant.
Langwerpige, witte wortels (familie van de radijs): witte rammenas oftewel Rettich. Het woord Rettich komt uit het Duits en wordt ook bij ons gebruikt 🙂. De Japanse versie van de rettich is de daikon. In Aziatische landen krijg je regelmatig Daikon als pickles geserveerd. Let hier maar eens op als je in een authentiek Aziatisch restaurant bent.
Witpuntradijs. Deze lijkt qua kleur op de rode radijzen die we uit de supermarkt kennen. Enkel de vorm wijkt nu af; deze is langwerpig.
IJspegels. Deze witte radijzen lijken op ijspegels, vandaar de naam. Ze zijn langwerpig en wat zachter qua smaak dan de rode radijzen die we uit de supermarkt kennen.
Zwarte radijs (rammenas). Dit is in feit een vergeten groente! Jammer, want de zwarte radijs is heel gezond. Vorm en kleur wijken af van de standaard rode radijs. De naam zegt het al een beetje, deze knol is zwart. Maar witte rammenas komt ook voor, zoals we hierboven hebben gezien. De zwarte rammenas is bolvormig of langwerpig. Eigen observatie: rammenas is in Duitsland populairder dan in Nederland.
Chinese radijs (oftewel red meat radijs of watermeloen radijs). Qua uiterlijk lijkt deze een beetje op de meiraap.
Gekleurde radijzen. Een bosje van deze radijsjes uit je tuin, is een streling voor het oog. Perfect voor een mooie Instagram-foto!
Green meat radijs. Deze radijs heeft een wit-groene buiten- en binnenzijde. Deze radijs is circa 5 cm groot. De smaak van de green meat radijs kan worden omschreven als zacht peperachtig met een stevige bite.
Blue skin radijs. Deze radijs soort wordt gekenmerkt door een lichtpaarse buitenzijde en een paarsachtig-witte binnenzijde.
![Een zelf gezaaid radijsje](https://moestuinvingers.nl/wp-content/uploads/2022/09/radijs3-768x1024.jpg)
Is loof van radijs eetbaar?
Ja, loof van radijs is gewoon eetbaar. Met het loof bedoelen we de blaadjes van radijs. Deze zijn heel gezond. Reden te meer om het groen van radijzen niet zomaar weg te gooien! Je kunt het bijvoorbeeld in de soep doen of er een heerlijke pesto mee maken. Als je de radijzen niet op tijd oogst, gaat ook het blad in smaak achteruit.
Is radijs gezond?
Ja, radijs is heel gezond. De knollen bevatten veel calcium, magnesium en vitamines. De radijsblaadjes zijn ook eetbaar en voedzaam. Het is dus echt de moeite waard om radijs te zaaien in je eigen moestuin.
Hoe kan ik radijs bewaren?
Radijzen zijn niet lang houdbaar. Heb je ze geoogst en wil ze toch niet meteen opeten? Haal dan in elk geval het loof eraf. Dan gaan de voedingsstoffen en het vocht enkel naar de knollen. Stop de knollen in een dichte plastic zak waar je een paar gaatjes inprikt en leg de zak vervolgens in de koelkast. Op deze manier kun je de radijzen hoogstens 5 dagen in de koelkast bewaren. Zijn ze toch wat slap als je ze eruit haalt? Leg ze dan eventjes in koud water. Maar laat ze zeker niet te lang in het water liggen.
Een andere manier is om de knollen in een natte theedoek te wikkelen en deze in de koelkast te leggen.
Vaak lees je ook dat radijzen in de koelkast in een bakje water bewaard kunnen worden. Heb ik getest, maar ik vond toch dat er smaakverlies was en de radijzen waren wat glazig.
Hoe groot wordt een radijs plant?
De radijs plant wordt zo’n 15 tot 20 cm groot.
Wanneer radijs oogsten?
Radijs kun je oogsten als de knollen zo’n 2 tot 3 cm groot zijn. De knollen steken al een beetje uit de grond als ze klaar zijn voor de oogst. Zo kun je de grootte al een beetje herkennen. De radijzen kun je plukken door het loof vast te pakken en de knollen zo één voor één uit de grond te trekken.