Aardpeer planten, kweken en oogsten
Toen ik mijn vriendinnen voor het eerst vertelde dat ik aardpeer planten had, was hun eerste reactie: “Huh, wattes?”. Ze konden zich er niets bij voorstellen. Ze dachten zelfs even dat het om een kruising van aardappelen en peren ging. Nu ÊÊn oogst verder en na een proeverij bij mij zijn ze gek op deze bijzondere knollen en hebben ze zelf aardperen in de moestuin. Daar ben ik toch best wel een beetje trots op. đ
Wat is aardpeer of topinamboer?
Aardperen zijn verwant aan de zonnebloem. En dat zie je ook al een beetje als je naar de mooie gele bloemen van de aardpeer plant kijkt. De aardpeer wordt ook wel topinamboer genoemd. Aardpeer is dus de Nederlandse naam voor topinamboer. Ook met de namen knolzonnebloem of jeruzalemartisjok wordt soms naar de aardpeer verwezen. Qua uiterlijk lijkt topinamboer een beetje op gember. De knollen zijn bedekt met een wratachtige structuur. Dit zorgt ervoor dat je ze wat moeilijker kunt schillen. Mijn Moestuinvingers gebruiken altijd een aardappelschilmesje. Een dunschiller is niet handig voor aardperen.
Moet ik aardpeer planten of zaaien?
Aardpeer wordt in principe niet gezaaid. Je poot de aardpeer knollen. De aardpeer gaat geheid woekeren. Hou hier rekening mee. Wil je de aardperen niet al te veel vermeerderen? Kweek aardpeer dan in een hele grote pot of kuip.
Hoe kan ik aardpeer kweken?
Aardpeer kweken kan zowel in een pot als in de volle grond. In een pot beperk je het woekeren van de aardpeer plant. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat je pot of kuip groot genoeg moet zijn. Reken op een grote oogst, dus de knollen moeten de ruimte hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. In principe kun je de knollen al in de winter poten, maar in de lente lukt het beter. Het best geschikt zijn de maanden februari en maart. Maak de grond los en meng er eventueel wat compost door. Als je de aardperen hebt gepoot, hoef je niet per se bij te mesten. Aardpeer planten stellen geen hoge eisen. Ze zijn dus vrij makkelijk te kweken. En dat is natuurlijk een fijn idee.
Hoe ziet de aardpeer plant eruit?
De aardpeer plant torent in de tuin hoog boven alle andere planten uit. Hij wordt groot! In de maand september genieten wij altijd van de mooie gele bloemen die de aardpeer plant aanmaakt. Deze lijken een beetje op kleine zonnebloemen. Insecten zijn er natuurlijk dol op. Als het koud en nat is, kan het voorkomen dat de aardpeer plant geen bloemen krijgt, maar natuurlijk wel knollen vormt. De plant heeft lange stelen met haren erop en harige bladeren.
Wanneer is het aardpeer seizoen?
Het seizoen voor aardperen is de herfst/winter. Na het vallen van de eerste vorst zijn de knollen eigenlijk het lekkerst, want dan smaken ze net een tikkeltje zoeter. Maar in principe kun je al met de oogst beginnen van zodra de gele bloemen verwelkt zijn en de aardpeer plant boven de grond afgestorven is. Het afsterven van het bovengrondse gedeelte heeft trouwens geen invloed op de knollen zelf; deze blijven lekker vers. De oogstperiode bestrijkt de hele winter.
Hoe kan ik aardpeer oogsten?
Net zoals bij aardappelen, kun je aardperen het best oogsten met een riek of eventueel met je eigen moestuinvingers đ. Zo kun je de knollen makkelijk naar boven halen. Als er hier en daar nog een knolletje in de grond blijft zitten, zal deze volgend jaar weer uitlopen.
Hoe kan ik aardpeer bewaren?
Aardpeer oftewel topinamboer kun je niet al te lang bewaren. Ik oogst altijd alleen de hoeveelheid die ik nodig heb.
Hoe groot worden de aardpeer plant en knol?
De aardpeer knol wordt zo’n 5 tot 7 centimeter groot. De aardpeer plant wordt circa 2 tot 3 meter hoog.
Hoe snel groeit de aardpeer plant?
Aardpeer groeit snel en de plant gaat echt woekeren. Als je niet oplet, palmpt de aardpeer plant een groot deel van je tuin in. De plant heeft weinig natuurlijke vijanden. Alleen muizen zijn gek op de knollen.