Courgette kweken, planten en oogsten – dat doe je zo!
Ik gek op courgettes én op courgettebloemen. Twee vliegen in een spreekwoordelijke klap. ‘s Ochtends vroeg sta ik al in de moestuin. Al mijn zintuigen staan dan op scherp. Ik kijk geconcentreerd naar de felgele kleur die van de courgettebloemen lijkt af te spatten. En ik luister naar het brommen van de hommels die in het gele stuifmeel baden. Dit is mijn persoonlijke ochtendritueel. Zelf courgettes kweken – dat was de beste beslissing ooit.
De thema’s in dit artikel:
- Courgettes voorzaaien of courgetteplantjes kopen?
- Courgetttes kweken: alle stappen
- Stap 1: courgette voorzaaien
- Stap 2: courgette uitharden
- Stap 3: courgette planten
- Stap 4: courgette kweken – je planten verzorgen en gezond houden
- Stap 5: je zelf gekweekte courgettes oogsten
- FAQ: veelgestelde vragen over het kweken van courgettes
Courgette kweken: zaaien of courgetteplantjes kopen?
Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen als je courgettes wilt kweken: wil ik courgettes zaaien of wil ik liever courgetteplanten kopen? Beide mogelijkheden hebben hun eigen voordelen. Ik kies meestal voor het zaaien van courgettes. Het is erg fascinerend om te zien hoe de zaden ontkiemen en er langzaamaan kleine courgette plantjes tevoorschijn komen. Laat je bij het courgettes voorzaaien in elk geval niet afschrikken door de tijd dat dit lijkt te kosten. Courgettezaden kiemen snel! Eigenlijk is het zaaien heel simpel. Maar toegegeven, courgetteplantjes kopen is makkelijker en kost minder tijd.
Ik koop altijd courgettezaden in de handel. Er zijn verschillende soorten courgettes. Denk bijvoorbeeld maar aan de langwerpige groene courgettes, gele courgettes en bolcourgettes die ideaal zijn om te vullen.
Tip: Hou er rekening mee dat je méér keuze hebt als je courgettezaden koopt in plaats van courgetteplantjes. Meestal zijn plantjes van de langwerpige, groene courgettes makkelijk verkrijgbaar. Maar wil je bijvoorbeeld gele langwerpige of ronde courgettes telen? Dan wordt het over het algemeen al wat lastiger om plantjes te vinden.
Courgettes kweken: alle stappen
Wil jij je eigen courgettes kweken? Dan zul je een aantal stappen moeten doorlopen, voordat je uiteindelijk kunt genieten van je eigen courgette-oogst. Hieronder vind je het stappenplan voor het kweken van courgette in je eigen moestuin.
Stap 1 om courgette te kweken: voorzaaien
Wil je courgettes kweken in je eigen moestuin? Dan kun je vanaf eind maart met het zaaien van courgettes beginnen.
Ga als volgt te werk:
- Stop 1 courgettezaadje in een pot met een diameter van zo’n 10 cm. Zorg ervoor dat het potje niet veel kleiner is. De courgette vormt een lange penwortel en wordt niet graag verplant. Ik stop het zaadje op z’n kant circa 1 of 2 cm diep in de potgrond.
- Daarna bevochtig ik de grond een beetje (let op: niet te veel bevochtigen om rotten te voorkomen).
- Daarna zet ik het potje op een warm plekje in huis, bijvoorbeeld op de vensterbank bij de verwarming.
- Na 1 of 2 weken tijd zijn de courgettezaadjes ontkiemd.
Tips van Moestuinvingers: Als je de courgettes binnen voorzaait, heb je geen last van koud weer, muizen en slakken. Allemaal voordelen die het kweken van courgettes makkelijker maken! Wil je de courgettezaadjes meteen buiten in de volle grond stoppen? Doe dit dan in elk geval na de ijsheiligen en als het buiten warmer wordt.
Stap 2: courgette uitharden
Is het half mei? Joepie, dan kunnen je courgetteplantjes naar buiten. Doe dit geleidelijk aan. Laat de plantjes dus langzaam wennen aan de temperaturen buiten. Het is belangrijk dat je zeker weet dat er geen vorst meer is als je de plantjes buiten zet. Courgetteplanten kunnen namelijk helemaal niet tegen vorst. Ik zet de courgetteplantjes op een bijzettafel met afneembaar dienblad. Erg handig om ze zo allemaal weer mee terug naar binnen te kunnen nemen als er bijvoorbeeld een grote plensbui aankomt of als het ‘s avonds afkoelt. Het uitplanten in de volle grond komt later.
Stap 3: courgette planten
Hebben je courgetteplantjes 2 kiemblaadjes en fijne witte wortels onderaan? En zijn de ijsheiligen voorbij (12 mei)? Dan kun je ze verplanten. Doe dit heel voorzichtig. Duw het potje een beetje in, zodat je het plantje makkelijk kunt uitnemen. Hou het courgetteplantje ondersteboven, zodat er zo min mogelijk aarde naar beneden valt. Zet de courgette zaailing nu in de grond. Denk er ook aan dat je het plantje water moet geven! Nu de courgetteplant in de moestuin staat, is het moment aangebroken dat je plant extra verzorging nodig heeft. Het kweken van je eigen courgettes is nu echt helemaal in volle gang.
Belangrijke weetjes bij het courgette kweken:
- Hou er rekening mee dat courgetteplanten groot worden. Reken er maar op dat je per plant zo ‘n vierkante meter ruimte nodig hebt.
- Courgettes in pot kweken kan trouwens ook prima. Je moet er dan alleen wel op letten dat de pot groot genoeg is (minstens 40 cm diameter).
- Het best kun je twee of meer courgetteplanten aanschaffen. Dit is beter voor de bestuiving van de vrouwelijke courgettebloemen.
Stap 4 om courgette te kweken: je courgetteplanten verzorgen en gezond houden
De courgetteplant houdt van vrij veel bemesting. Geef dus regelmatig wat compost of organische mestkorrels als je de courgetteplantjes hebt uitgeplant. Ook koffiedik is een goede keuze. Courgettes houden natuurlijk van voldoende water. Maar let op dat het water niet op de grond (of in de pot) blijft staan. Geef dus zeker niet te veel water, want dat werkt averechts. Ik giet het water niet over de courgetteplant zelf, maar probeer op de grond te gieten.
Stap 5: je zelf gekweekte courgettes oogsten
Komen er al courgettebloemen aan de courgetteplant? Dan zul je al vrij snel courgettes kunnen oogsten. Oogst de courgettes als ze nog tamelijk klein zijn. Dan zijn ze het lekkerst. Ideaal is een grootte van circa 15-20 cm. Snijd de courgette af door het steeltje door te snijden met een aardappelschilmesje of draai het steeltje enkele keren rond.
Heb je de courgettes te laat geoogst en zijn ze te groot geworden? Dan kun je ze het best gebruiken voor de soep. Uiteraard zijn verse courgettes het lekkerst. Maar je kunt ze ook een tijdje bewaren op een koele plek, bijvoorbeeld in een kelder (als je die hebt). Een handig weetje, want een courgette-oogst kan groot zijn!
FAQ: veelgstelde vragen over courgette kweken
Hoeveel courgettes komen er aan 1 plant?
In 1 enkel seizoen kun je rekenen op zo’n 15 tot 30 courgettes per plant. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals het weer, de grootte van de geoogste courgettes, etc. Laat je jouw courgettes heel groot worden? Dan zal de courgetteplant minder vruchten aanmaken dan wanneer je vaker en dus kleinere courgettes oogst.
Hoe groeit een courgette?
De courgetteplant houdt van een zonnig en warm plekje, graag uit de wind. De bodem moet veel voedingsstoffen bevatten en vochtig zijn. Zo ontstaat een gunstig klimaat voor je courgetteplant. De courgetteplant kun je zaaien. Je stopt dan een courgette zaadje in de grond. Het zaadje zal ontkiemen en zo ontstaat een courgette zaaiiling die uiteindelijk zal uitgroeien tot een grote courgetteplant.
Is een bol courgette een pompoen?
Voor het gemak spreken we inderdaad van een bol courgette. Maar feitelijk gaat het om een pompoen. De vruchten worden jong geoogst en worden in Duitsland heel elegant “Rondini” genoemd. Dit is de ronde courgette variant “Ronde de Nice”. Deze bolvormige courgettes zijn echt ideaal om te vullen!
Wanneer courgette kweken en zaaien?
Dit doe je binnen het best 3 tot 4 weken voor de ijsheiligen. De periode van de ijsheiligen loopt van 11 tot en met 15 mei. Courgettes mogen niet blootstaan aan vorst. Er wordt vanuit gegaan dat er na de ijsheiligen geen of haast geen vorst meer valt. Dan kun je dus met een gerust hart courgette zaaien.
Wanneer courgette oogsten?
Verschijnen er bloemen aan je courgetteplant? Dan zal het niet lang meer duren, voordat je de eerste courgette oogst. Is je courgette ongeveer 15 cm lang? Dan kun je deze het best van de plant halen. Dit is de perfecte lengte voor de vrucht. Laat je de courgette heel groot worden? Dan heeft deze ook grote zaden en smaakt de vrucht niet meer zo verfijnd. Zorg er in elk geval voor dat je alle courgettes oogst voor het vallen van de eerste vorst.
Hoe lang duurt courgette kweken?
Ongeveer zes weken na het courgettes zaaien kun je voor het eerst gaan oogsten. Pluk je courgettes als ze nog klein zijn. Hier geldt namelijk: minder is meer! Regelmatig kleinere courgettes plukken, levert een grotere courgette oogst op!
Hoe groot wordt een bolcourgette?
Ik oogst bolcourgettes als deze ongeveer de grootte hebben van een tennisbal. Een diameter van 6 tot 8 cm is mijn richtlijn. Dan is de schil van de ronde courgette nog zacht. Deze grootte is ook ideaal voor het vullen. Denk bijvoorbeeld aan bolcourgettes met een vulling van gehakt: heerlijk!
Hoeveel weegt een courgette?
Een courgette, zoals je die meestal in de supermarkt ziet liggen, weegt in de regel tussen de 120 en 250 gram. Dit hou ik bij het courgettes kweken altijd als richtlijn. Het gewicht van de courgette hangt uiteraard af van de grootte die de vrucht heeft.
Wanneer is een courgette rijp?
Een courgette kan van de plant worden gehaald als deze groot genoeg is en als de courgettebloem verwelkt is. Ik hou een lengte van 15 cm aan. Als de courgette deze lengte heeft, is de tijd rijp om te oogsten.
Kan ik courgette invriezen?
Ja, je kunt courgette gewoon invriezen. Dit kan rauw! Bij het invriezen van rauwe courgette, ga je zo te werk:
- Was de courgette;
- Snijd de courgette in blokjes;
- Bestrooi de courgetteblokjes met wat zout;
- De courgetteblokjes verliezen nu een beetje vocht. Verwijder dit;
- Je kunt de courgette nu in diepvrieszakjes doen en invriezen.
Kan ik courgettebloemen eten?
Ja, courgettebloemen kun je gewoon eten. Vaak worden deze gefrituurd met bijvoorbeeld ricotta als vulling. Ben jij gek op de bloemen van deze plant? Wees je er dan van bewust dat er nog meer eetbare bloemen zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan de eetbare paarse of roze bloemetjes van komkommerkruid.
Met al deze tips ben jij goed voorbereid op het zelf kweken van courgettes. Ik wens je een grote courgette-oogst toe!
Peter V.
Goede tips! Ik wil zelf ook aan de slag gaan met courgettes zaaien in mijn moestuin. Nu tot volgend jaar wachten…
Jenny R.
Een courgetteplant is een heel gemakkelijke plant, weinig als geen werk aan. Ze hebben ook niet veel water nodig in volle grond, of ze beginnen te rotten. Van 1 plant had ik wel 30 courgettes. Is zeer lekker voor ovenschotels, soep,…
Marian
Je hebt helemaal gelijk, Jenny. Courgette is een makkelijke groente om zelf te kweken. Precies, voldoende water maar niet té veel. Ik heb al courgettes in de volle grond geplant, maar ook in pot. Ik heb gemerkt dat courgetteplanten in een pot meer water nodig hebben. In de volle grond is de teelt makkelijker. Ja, ovenschotels, soep, noem maar op. Gevulde courgettes vind ik persoonlijk heerlijk. Maar courgettes in cake is bij ons ook populair. Om van courgettes op pizza nog maar te zwijgen. Er zijn heel veel mogelijkheden. Courgette is een makkelijke, maar ook een veelzijdige groente!