Eetbare pompoenen: 12 soorten

Niet elke pompoensoort is eetbaar. Er zijn eetbare pompoenen, maar ook niet-eetbare exemplaren. Zelf heb ik gelukkig nooit te maken gehad met een pompoen vergiftiging. Maar vergis je niet: dit komt voor! Het is dus goed om er zeker van te zijn dat je een pompoen daadwerkelijk kunt eten, voordat je hem gaat bereiden. Welke soorten eetbaar zijn? Die zet ik hieronder voor jou op en rij.

Soorten eetbare pompoenen

  • Hokkaido pompoen. Dit is een Japanse pompoensoort. Het vruchtvlees is donkeroranje van kleur. De schil van een Hokkaido pompoen kun je eten.
  • Flespompoen (Butternut Squash). Deze pompoen heeft stevig vruchtvlees, weinig zaden en een zachte smaak. Ik vind het fijn dat het vruchtvlees van de flespompoen niet al te veel draden heeft. Het is lekker om te roosteren. De schil van flespompoen is eetbaar. Maar ik haal de schil er zelf liever af. Dit gaat prima met een dunschiller.
  • Spaghettipompoen. Als je mijn artikel over ‘spaghettipompoen bereiden‘ hebt gelezen, weet je dat dit mijn favoriete pompoensoort is. Pompoen spaghetti is lekker koolhydraatarm. Hier mag je mij ‘s nachts voor wakker maken.
  • Muskaatpompoen. Deze pompoen heeft een kruidige smaak die wat nootachtig is en doet denken aan nootmuskaat.
  • Sweet Dumpling. Dit is een kleine pompoensoort met oranje vruchtvlees.
  • Blue Ballet. Deze pompoenen hebben een kastanjeachtige smaak. De Blue Ballet heeft zijn naam te danken aan zijn grijsblauwe kleur. Een Blue Ballet pompoen wordt ongeveer net zo groot als een Hokkaido pompoen.
  • Reuzenpompoen oftewel Jack o’Lantern. Deze feloranje pompoensoort wordt traditioneel gebruikt als decoratie voor Halloween. Ik vind hem ook heerlijk voor pompoensoep. Natuurlijk is het niet de bedoeling om een uitgeholde pompoen die als lantaarn dienst heeft gedaan, achteraf nog te eten. Het gevaar op bacteriën ligt hier op de loer!
  • Crown Prince. Het feloranje vruchtvlees van de Crown Prince doet een beetje denken aan bataat (zoete aardappel).
  • Kabocha pompoen. De pompoenen van deze soort zijn klein en hebben een intensieve smaak. De pompoenplant blijft trouwens vrij compact. Dat kan ik enorm waarderen.
  • Turkse muts. Dit is een eetbare kalebas. Ik vind deze pompoensoort het best geschikt als decoratie. De vorm is bijzonder en lijkt daadwerkelijk een beetje op een muts. De smaak vind ik wat melig en tamelijk zoet. Niet helemaal mijn ding, maar misschien ben jij er wel gek op.
  • Knuckle Head. Deze pompoensoort wordt gekenmerkt door wratten op de schil. De Knuckle Head ziet er heel decoratief uit, maar ook wel een beetje griezelig. 😀 Het zijn gewoon eetbare pompoenen.

Niet eetbare-pompoen soorten

Natuurlijk zijn er ook pompoenen die je niet kunt eten. Niet-eetbaar zijn bijvoorbeeld kalebassen (de Turkse muts uitgezonderd). Sierpompoenen zijn niet eetbaar. Deze hebben ook geen vruchtvlees. Opmerkelijk is wel dat de niet-eetbare kalebassen en eetbare pompoensoorten tot dezelfde familie behoren. Let op: Ook al heb je een eetbare pompoen soort te pakken, toch kun je nog te maken hebben met een giftige pompoen.

Is een groene pompoen eetbaar?

Ja, een groene pompoen van een eetbare soort is eetbaar. Hij is alleen nog onrijp. Natuurlijk zal de smaak minder goed zijn dan bij een rijpe pompoen. Ook de groene pompoensoort Kabocha is gewoon eetbaar. Deze pompoenen hebben, ook als ze rijp zijn, een groene schil. De kabocha vind je hierboven terug in de lijst met eetbare pompoenen.