Zelf pepers inmaken? Zo doe je dat!

Ik hou van scherpe gerechten. Pepers zijn voor mij dus een must in de moestuin. Blijkt aan het eind van de oogstperiode natuurlijk altijd dat ik veel te veel pepers heeft gekweekt. Tja,ik heb net de peper oogst binnengehaald. Ik ben nog wel even zoet met (rode) pepers inmaken. Ik maak pepers in volgens onderstaand recept.

(Rode) pepers inmaken: het recept

Dit recept heb ik gekregen van een Duitse vriend (bedankt, Kale!). Ik vind het een echte aanrader! Het is goed voor 1 portie ingemaakte pepers in azijn.

Dit heb je nodig voor 1 portie ingemaakte pepers:

  • 25 pepers (Ik neem meestal kleine chili’s die ik in ringetjes snij. Maar dit hoeft natuurlijk niet; je kunt ook hele pepers nemen.)
  • 100 ml azijn
  • 250 ml water
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel mosterdzaden
  • 1 mespunt zout
  • 1 rode ui
  • 5 knoflookteentjes
  • Een half takje rozemarijn
  • Een schone weckpot (het beste gesteriliseerd, zodat je hygiĆ«nisch te werk gaat)

Pepers inmaken: alle stappen

  1. Was de pepers en droog ze goed. Snijd ze al dan niet in ringetjes, afhankelijk van jouw voorkeur. Leg ze vervolgens in een weckpot. Pel de ui en knoflook. Snij de ui in kwarten. Doe de ui, knoflook en het halve takje rozemarijn ook in de schone weckpot.
In ringen gesneden peper inmaken
In ringen gesneden pepers om in te maken.
  1. Neem een kookpot en laat hierin het water koken met azijn, suiker, zout en mosterdzaden. Breng eventueel op smaak indien nodig. Giet de hete vloeistof in de weckpot en sluit deze goed af.
  2. Duw de pepers en de stukken ui wat aan met een schone lepel.
  3. Draai het deksel op de weckpot en zet deze ondersteboven tot de inhoud is afgekoeld.
  4. Daarna kun je de pot rechtop zetten. Klaar is Kees.

Weetje: Zorg ervoor dat de pot goed afgesloten blijft. Je kunt de ingemaakte peper op deze manier tot een jaar bewaren. Bewaar ze wel op een donkere plek.

Extra tips voor het inleggen of inmaken van (rode) pepers in azijn:

  • Bovenstaand recept is ook goed toepasbaar voor milde pepers of chili’s. Kijk vooral wat jij lekker vindt. Ben je niet gewend om pittig te eten? Kijk dan uit met hete exemplaren.
  • De ingemaakte pepers kun je verder verwerken in verschillende bereidingen. Denk bijvoorbeeld maar als toevoeging aan je taco recept of nacho’s.