Eetbare bloemen
Ik hou enorm van de natuur. Mijn veld met bijenbloemen is mislukt (slakken waren de boosdoeners). Maar de kweektafel met eetbare bloemen vind ik een goed alternatief. Als er hommels naar de koren- en goudsbloemen vliegen, kan ik daar echt van genieten. En als er eetbare bloemen op mijn salade prijken, begin ik te stralen. Dat is het betere leven.
De thema’s in dit artikel:
- Welke bloemen zijn eetbaar?
- Eetbare bloemen lijst
- Niet alle bloemen zijn eetbaar
Welke bloemen zijn eetbaar?
Ik heb een lijst met de belangrijkste eetbare bloemen opgesteld. Soms lijkt het voor de hand te liggen dat je alle bloemen van groenten kunt eten, maar dit is zeker niet altijd het geval! Daarom heb ik achter de naam van de bloem steeds aangegeven of deze ‘eetbaar’ of ‘niet eetbaar’ is. Als het om een eetbare bloem gaat, zie je ook meteen de informatie welke delen van deze bloem eetbaar zijn en welke specifieke aandachtspunten er zijn.
Eetbare bloemen lijst:
- Bieslook: eetbaar. Zowel de bloemetjes van de gewone als Chinese bieslook zijn eetbaar.
- Bloemen van enkele kruiden (daslook, rozemarijn, tijm, oregano, basilicum): eetbaar.
- Bloemen van rucola: eetbaar.
- Courgettebloemen: eetbaar. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke courgettebloemen zijn eetbaar. Je kunt met de courgettebloemen bijvoorbeeld tempura maken.
- Goudsbloemen: eetbaar.
- Kamille: eetbaar.
- Klaproos: eetbaar.
- Komkommerkruid: eetbaar. Je kunt het complete bloemetje van komkommerkruid eten, dus niet enkel de bloemblaadjes.
- Korenbloemen: eetbaar.
- Lavendel: eetbaar.
- Leeuwenbek: eetbaar.
- Margriet: eetbaar.
- Oost-Indische kers: eetbaar. Zowel de bloemen als de blaadjes van de Oost-Indische kers zijn eetbaar. De smaak is scherp, peperachtig en kruidig. De blaadjes hebben een scherpere smaak dan de eetbare bloemen.
- Orchidee: eetbaar.
- Paardenbloem: eetbaar.
- Rozen: eetbaar. Van rozen kun je de bloemblaadjes plukken. De rozenblaadjes kun je eten. Maar de rozen mogen niet afkomstig zijn uit een boeket. Je moet er zeker van kunnen zijn dat ze onbespoten zijn.
- Tagetes Tenuifolia: eetbaar. De bladeren en bloemblaadjes van dit type tagetes zijn eetbaar. Ze smaken erg intensief, dus gebruik er niet te veel van.
- Viooltjes: eetbaar. Het viooltje kun je volledig eten. Je kunt dus de hele bloem gebruiken voor salades, desserts, etc. En wat dacht je bijvoorbeeld van gesuikerde viooltjes waarmee je taart kunt versieren? Een streling voor het oog. Om van chocolade met viooltjes nog maar te zwijgen. Lekker & fleurig!
Niet alle bloemen zijn eetbaar
Niet alle bloemen van groenten en kruiden kun je eten. Het is belangrijk om er 100% zeker van te zijn dat een bloem eetbaar en onbespoten is, voordat deze op je bord ligt. Win dus vooraf informatie in!
Weetje: Hoewel je misschien zou verwachten dat je bloemen van de tomatenplant kunt eten, is dit niet het geval. Het zijn niet eetbare bloemen. Hetzelfde geldt voor bloemen van de aardappelplant, aardpeer en aubergine. Ook bloemen van deze planten kun je niet eten, want ze zijn giftig. Er zijn natuurlijk nog veel meer niet eetbare bloemen.