Ik vind pompoenen heerlijk. Maar ik ben me er maar al te goed van bewust dat er ook giftige pompoensoorten zijn. Welke dat zijn en hoe je giftige pompoenen kunt herkennen, kom je in dit artikel te weten.

Hoe kun je giftige pompoenen herkennen?

Giftige pompoenen kun je niet altijd meteen herkennen. Maar hou deze vuistregel aan: Als de rauwe pompoen bitter is van smaak, is deze giftig. Spuuw de pompoen dan uit en stop met het eten ervan. De stof die in de pompoen zit en zorgt voor de bittere smaak is cucurbitacine. Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat alle pompoenen die je in de groentewinkel koopt, eetbaar zijn. Maar wees waakzaam bij pompoenen uit eigen teelt! Mijn tip: koop je pompoenzaden het best in de handel.

Is een bittere pompoen giftig?

Ja, een bittere pompoen is giftig en kan ervoor zorgen dat je last krijgen van ziekteverschijnselen als braken, heftige buikpijn en diarree met bloed. Heb je een giftige pompoen gegeten? Neem dan direct contact op met de huisarts.

Welke pompoenen zijn giftig?

Let er in elk geval altijd op dat je een eetbare pompoensoort kiest als je zelf pompoenen gaat planten. Vaak heeft een oneetbare soort minder vruchtvlees (of helemaal geen) en een erg harde schil. Sierpompoenen zijn giftig. Eet dus geen sierpompoenen die dienst gedaan hebben als Halloween-lantaarn. Ook pompoenen uit je eigen tuin kunnen giftig zijn door een eventuele kruisbestuiving tussen verschillende pompoensoorten. Ten slotte hergebruik je beter geen pompoenzaden die je uit zelf geteelde pompoenen hebt gewonnen. Heb je pompoenzaden uit eigen pompoenen gedroogd? Verwerk deze dan beter in een salade of in een zelf gebakken brood.

Smaakt een rauwe pompoen bitter? Eet dan niet verder en spuug het stuk pompoen onmiddellijk uit. Een bittere smaak duidt erop dat de pompoen oneetbaar is.

Wat te doen als je giftige pompoenen hebt gegeten?

Als je een giftige pompoen hebt gegeten, dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.