De oplettende lezer weet het misschien nog: ik moestuinier in Duitsland. Als november dichterbij komt, begin ik stiekem al te verlangen naar de Duitse kerstmarkten. Vaak zijn daar ook kraampjes waar gepofte kastanjes verkocht worden. Ik kon dit jaar niet zo lang wachten. Ik ging zelf kastanjes poffen. Dat was een echt succes!

Zijn alle kastanjes eetbaar?

Nee, je kunt niet alle kastanjes eten. Er zijn eetbare en niet-eetbare kastanjes. Tamme kastanjes zijn eetbaar, terwijl wilde kastanjes bitter zijn en licht giftig. Deze laatste soort, die ook wel paardenkastanje wordt genoemd, is dus niet eetbaar. Als je kastanjes gaat rapen, is het belangrijk dat je zeker weet dat je tamme kastanjes te pakken hebt. Hieronder zie je dat de twee verschillende soorten er ook echt verschillend uitzien.

Een wilde kastanje naast een tamme kastanje. Je kunt alleen tamme kastanjes poffen..
Links: de wilde kastanje. Rechts: de tamme kastanje.

De smaak van eetbare, tamme kastanjes

Tamme kastanjes zijn eetbaar. Ze smaken heerlijk zoet en zelfs een beetje nootachtig. De tamme kastanjesoort is trouwens niet alleen lekker, maar ook heel voedzaam. Tamme kastanjes bevatten onder andere ijzer, vitamines (B1 en B6) en foliumzuur.

Ik vind kastanjes het lekkerst als ze gepoft of gebakken zijn, maar mijn vriend eet ze af en toe rauw. Dit kan ook gewoon.

Tamme kastanjes poffen en de benodigde ingrediënten

Voor het poffen heb je helemaal niet veel nodig. Uiteraard een portie tamme kastanjes, verder ook nog water, wat boter (afhankelijk van de manier waarop je wilt poffen) en een beetje zout. Deze ingrediënten volstaan. Je kunt eetbare kastanjes op verschillende manieren poffen of roosteren.

Kastanjes poffen in de oven

Een eenvoudige manier om kastanjes te poffen is in de oven. Ga hierbij zo te werk:

  1. Haal de kastanjes uit hun bolster en snijd in iedere kastanje een kruisje in de platte kant. Verwarm ondertussen je oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Leg de ingekerfde kastanjes op een bakplaat.
  3. Rooster de kastanjes in circa 15-20 minuten gaar in de oven. Schud ze af en toe wel een beetje door elkaar.
  4. Als de kastanjes gepoft zijn, zie je dat de schillen opengesprongen zijn.
  5. Haal de gepofte kastanjes uit de oven en leg ze op een bord.
  6. Bestrooi ze eventueel met wat extra zout naar smaak.
  7. Pel ze meteen. De kastanjes zijn nog warm, dus pellen gaat nu soepel.
  8. Eet de kastanjes warm of koud, als snack of bijgerecht.

Kastanje poffen in de pan

De populairste manier om kastanjes te poffen, is in de pan. Dit gaat heel simpel met het onderstaande stappenplan:

  1. Neem de kastanjes uit de omhulsels en maak een inkeping in de vorm van een kruisje aan de platte zijde van elke kastanje.
  2. Smelt een klont boter in de pan.
  3. Doe de kastanjes in de pan met deksel erop.
  4. Zorg ervoor dat je de kastanjes af en toe door elkaar schudt, zodat ze niet aanbranden.
  5. Na zo’n 20 minuten zijn je kastanjes gepoft. Nu kun je ze pellen, maar let op dat je jezelf niet verbrandt!

In de Airfryer kastanjes poffen

Tamme kastanjes poffen in de Airfryer is supersimpel. Je doet dit zo:

  1. Haal de kastanjes uit hun dikke omhulsels.
  2. Maak vervolgens een inkeping in kruisvorm aan de platte kant van de kastanjes. Gebruik hiervoor een sterk, stevig mesje. Zorg er ondertussen voor dat je de Airfryer voorverwarmt. Een temperatuur van 200 graden Celsius is ideaal.
  3. Leg de kastanjes in het mandje van de Airfryer (de inkepingen in de kastanjes moeten naar boven wijzen) en laat het apparaat zijn werk doen.
  4. Na 10 tot 15 minuten zijn de kastanjes in de Airfryer gepoft. Je ziet nu dat de schillen geopend zijn.
  5. Pel de kastanjes als ze nog warm zijn.

Kastanjes roosteren in de magnetron

Deze manier is aan te raden als je lekker snel kastanjes wilt poffen. Dan is de magnetron perfect. Kastanje roosteren in de magnetron doe je zo:

  1. Haal de kastanjes stuk voor stuk uit hun bolster.
  2. Maak een inkeping in de platte kant van de kastanjes. Ik kerf in elke kastanje een kruisje. Dit is belangrijk, want zo kan de kastanje niet ontploffen.
  3. Leg de ingekerfde kastanjes in een magnetronbestendige schaal.
  4. Doe de schaal met kastanjes in de magnetron.
  5. Zet je magnetron aan op 360-400 Watt.
  6. Ga uit van een magnetrontijd van 2 tot 3 minuten. Maar de tijd hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid kastanjes die je in de magnetron hebt gestopt.
  7. De kastanjes zijn klaar als ze open zijn gegaan.

Kastanjes poffen op het vuur

Kastanjes poffen op het vuur is natuurlijk heel gezellig. En eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk:

  1. Zet een speciale kastanjepan (een met gaatjes in de bodem) boven het vuur. Denk bijvoorbeeld aan het vuur van een vuurkorf.
  2. Let erop dat je de kastanjes af en toe moet opschudden.
  3. De kastanjes zijn gepoft als de schillen openspringen.

Kastanje poffen op de BBQ

Door kastanjes te poffen op de BBQ, kun je genieten van het oergevoel. Mijn vriend vindt dit helemaal geweldig. Zo pof je kastanjes op de barbecue:

  1. Ontdoe je kastanjes van de bolsters.
  2. Kerf de kastanjes in met een stevig mes. Sla deze stap zeker niet over!
  3. Steek je bbq ondertussen aan.
  4. Doe de kastanjes in een aluminium schaal.
  5. Plaats deze schaal met je kastanjes op de barbecue.
  6. Je zult zien dat het niet lang duurt, voordat de schillen opengaan. Als dit gebeurt, laat je de kastanjes nog zo’n 15 minuten op de barbecue liggen. Let erop dat ze niet verbranden.
  7. Haal vervolgens de opgengebarste schil en het vlies van de kastanjes.

FAQ

Welke tamme kastanjes zijn geschikt om te eten?

Je kunt beter niet alle tamme kastanjes eten. Er zijn een aantal aandachtspunten. Zo mogen er geen gaatjes in de schil zitten. Kastanjes met kleine gaatjes in de schil, verwijder ik meteen. Hetzelfde geldt voor verschrompelde en verkleurde exemplaren. Het is ook verstandig om een bak water klaar te zetten als testmethode. Als je de kastanjes in de bak water legt, kan het gebeuren dat er kastanjes bovendrijven. De exemplaren die aan de oppervlakte drijven, worden ook uitgesorteerd.

Kan ik kastanjes koken?

Ja, je kunt kastanjes ook koken en dus garen. Dit doe je zo:

  1. Haal de kastanjes uit het omhulsel.
  2. Snijd een kruisje in de bovenkant van iedere kastanje.
  3. Doe de kastanjes in een pan met daarin wat water.
  4. Breng het water aan de kook en laat de kastanjes vervolgens zo’n 20 minuten koken.
  5. Haal de kastanjes met een schuimspaan uit het water en leg ze op een bord.
  6. Bestrooi ze eventueel met wat extra zout naar smaak of verwerk ze verder in een gerecht.

Hoe lang kan ik gepofte kastanjes bewaren?

Als je het vliesje niet van de gepofte kastanjes haalt, kun je ze langer bewaren. Dit kan in de koelkast. Je zet ze het best in een open bakje in de koelkast. Dek ze dus niet af. Op deze manier bewaren wij onze kastanjes circa 2 tot 3 weken.

Zelf geraapte kastanjes poffen is voor ons echt een must in de herfst, net zoals (fles)pompoen oogsten en roosteren  –  heerlijk!